Торонто превръща магистрала в покрив на огромен парк

Пространството под булеварда ще бъде приятно място за отдих и развлечения

Торонто превръща магистрала в покрив на огромен парк
284 ~ 2 мин. четене

Пространствата под повдигнатите магистрали обикновено са влажни и замърсени места, „ничия земя“, пълни с натрапчивата миризма на неща, които е по-добре да не помирисваме.

Градските управници в много градове като Мадрид, Сеул и Сиатъл премахват подобни структури и се заемат с повторно разработване на областите – за превръщането им в зелени зони, идеални за велосипедисти и пешеходци. В Торонто обаче, където изглежда има повечко гласовити защитници на автомобилите, решението изглежда малко по-различно. Вместо да разрушат автострадата Гардинър – огромна повдигната магистрала, която разделя Торонто от прекрасната му гледка към езерата – градската управа планира да използва магистралата като покрив за гигантски продълговат парк с дължина 1,75 км.

„Проектът „Под Гардинър“ ни позволява да видим Гардинър не като пуста земя, която е бариера за нещо хубаво, а като венец на възможностите. Това ще е място, където общностите могат да работят заедно, за да се създаде динамично обществено пространство, всекидневна връзка, свързваща града с неговите водни околности“, коментира Лай Кинг-Хум, президент на сдружението на местните жители, пише GreenTech.bg.

Плановете, които предстои да бъдат завършени, предвиждат всеки блок от пространството, създаден от масивните бетонни колони, които поддържат магистралата, да се разглежда като открито помещение със свои собствени уникални дейности и атмосфера. „Балдахинът“ се издига на височина, която на места достига еквивалента на 5 етажа при някои секции, така че стават възможни и дейности на много етажи. Пътека със смесено предназначение ще свързва пространствата.

Финансирането за първата част на проекта, която ще бъде завършена през 2017 г., идва от дарение на стойност 25 млн. долара от жителите на Торонто и дарителите Джуди и Уил Матюс.

„Ако можем да помогнем за създаването на топло и уютно обществено място, където можеш да дойдеш и да се срещнеш с приятел, да се разходиш, да караш колело, да поиграеш или да се храниш, да гледаш представление, да слушаш музика или да си купиш пресни зеленчуци от пазар – ние ще бъдем най-щастливи“, казва Джуди Матюс.

Подкрепи Economic.bg