Украйна губи 450 млн. долара годишно заради „Турски поток“

Транзитът на газ през Украйна в балканска посока се извършва само за Румъния и Молдова

Украйна губи 450 млн. долара годишно заради „Турски поток“

Загубите на Украйна от пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ ще са около 450 млн. долара годишно. Това заяви генералният директор на украинската газотранспортна система, Сергей Макогон. Той заяви, че старта на газопровода ще намали транзита на синьо гориво през Украйна през 2020 г. с 15 млрд. кубически метра.

В отговор на въпрос от журналисти за възможните загуби на Украйна поради пускането на „Турски поток“, Макогон каза, че „това не може да се нарече загуба, това е загубен приход“. "Просто няма да спечелим тези пари", обясни той на пресконференция днес.

"Ще търсим нови пазари. Ще предложим капацитета на този газопровод на други доставчици и ако в този регион се появи газов ресурс, който ще бъде икономически жизнеспособен за внос в Украйна, доставчиците ще могат да използват нашата система за транспортиране на газ", каза той.

Макогон добави, че от 1 януари 2020 г. транзитът на газ през Украйна в балканска посока се извършва само за Румъния и Молдова, тъй като България, Турция и други страни в този регион вече не получават газ през Украйна.                                                                                      

Коментари: 0