Валери Симеонов обвини „патриота“ Емил Димитров-Ревизоро в лобизъм

Според вицепремиера предложеният от него Закон за горивата ще унищожи малките бензиностанции

Валери Симеонов обвини „патриота“ Емил Димитров-Ревизоро в лобизъм
1428 ~ 2 мин. четене
Вицепремиерът Валери Симеонов, който е част от коалицията „Патриотичен фронт“, директно определи внесения от депутата от „Патриотичния фронт“ Емил Димитров-Ревизоро Закон за горивата като „лобистки“. Според Симеонов законопроектът, който вече мина на второ четене във водещата парламентарна Комисия за борба с контрабандата в Народното събрание, е „опит да се ограничи малкият бизнес“.

Заместник министър-председателят се срещна днес с протестиращите собственици на малки бензиностанции. Те предупредиха, че ще фалират заради разписаната в закона твърде висока гаранция и не им остава нищо друго, освен да започнат да палят цистерните, за чието купуване все още изплащат кредитите.

 „Това е един много важен етап от развитието на икономическия живот в България. В случая се правят опити един цял бранш да бъде премахнат, за да се даде „служебна победа“ за някои по-големи фирми. Една демократична държава, каквато е и нашата, има основен ангажимент да подпомага дребните производители. Всеки опит тези хора да се представят като измамници и хора, които въртят сивия сектор, са само нескопосани аргументи, за да скрие истинския смисъл на този закон“, каза Симеонов.

Той заяви още, че няма как да не се намеси, когато се внася закон без аргументи. „Моята позиция е, че ще защитавам интересите на всички такива групи бизнесмени. Ако си мислите, че се опитвам да вадя политически дивиденти, това не е така. Заставам зад тях като вицепремиер по икономическа и демографска политика и бивш представител на малкия и среден бизнес в България“, каза още Симеонов.

Основните притеснения на търговците са големите банкови гаранции, които ще се изискват след влизането в сила на закона. Също така са предвидени по-високи изисквания към бизнеса и към самите управители на бензиностанциите.
Подкрепи Economic.bg