Възход на дигиталния авторитаризъм по целия свят

Това отчита доклад на Freedom House

Възход на дигиталния авторитаризъм по целия свят

Снимка: Pixabay

Свободата в интернет намалява за девета поредна година, тъй като правителствата по света използват социалните медии за наблюдение на гражданите и манипулация на избори, сочи ново проучване на Freedom House. Той предупреждава за пълзящ „дигитален авторитаризъм“, пише CNET.  

В 33 от изследваните 65 страни се наблюдава влошаване на свободата в интернет от юни 2018 г. насам. Едва за 16 е установена обратната тенденция на подобряване на условията. 

Вътрешната дезинформация е растяща заплаха за демокрацията, сочат още резултатите от проучването, които акцентират върху значението на популистките лидери и техните онлайн поддръжници, използващи интернет за изкривяване на политическите дискусии. Freedom House е открила намеса от подобен тип в 26 от 30 държави, в които са се провели избори през последната година. 

„Интернет свободата е все по-застрашена от инструментите и тактиките на дигиталния авторитаризъм“, се казва в доклада. Анализът фокусира вниманието върху това, че липсата на регулации в онлайн средата дават поле за изява на „безскрупулни партизански оперативни лица“, „репресивни режими и избрани дейци с авторитарни амбиции“ да превърнат социалните мрежи и други подобни канали в свои инструменти за политическо изкривяване и налагане на обществен контрол. 

Свободата в интернет в САЩ например намалява до голяма степен заради това, че органите на реда и имиграционните служби извършват наблюдение на хората. Въпреки това страната се счита за „свободна“. 

Без изненада, Китай е обявен за „най-лошия нарушител на свободата в интернет“ за четвърта поредна година. Правителството там затегна контрола върху информацията заради 30-ата годишнина от клането на площад Тианмен и протестите в Хонконг.

Отбелязвайки, че най-големите платформи са американски, Freedom House призова САЩ да се ръководят в усилията за фиксиране на прозрачността и отчетността на социалните медии. „Това е единственият начин да попречим интернет да се превърне в троянски кон за тирания и потисничество“, пише Адриан Шахбаз, един от авторите на доклада.

Freedom House се финансира до голяма степен от правителството на САЩ, според финансовия си отчет за 2018 г.
Коментари: 0