ВиК дружествата колабират, а заемите не са решението

Операторите не могат да си платят тока, а енергийната криза спря и инвестициите в обновяване на ВиК мрежата

ВиК дружествата колабират, а заемите не са решението

Снимка: Красимир Свраков

4340 ~ 4 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Част от ВиК дружествата в България са заплашени от фалити заради високите цени на електроенергията. За последните три месеца общите просрочени задължения за електроенергия са за над 25 млн. лв., по данни на Съюза на ВиК операторите. Заради това секторът настоява КЕВР да разгледа и да одобри новите цени на услугата по-рано въпреки наложения мораториум.

Според председателя на Българска асоциация по водите (БАВ) Димитър Аличков секторът се нужда не само от спешни мерки, за да бъде решен проблемът със скъпия ток, но и от цялостна визия, която да реши и по-стари проблеми – модернизацията и инвестициите в обновяването на ВиК мрежата, но и липсата на квалифицирана работна ръка заради ниското заплащане.

От края на миналата година електроразпределителните дружества започнаха да предупреждават ВиК операторите, че са застрашени от спиране на тока заради просрочени задължения. Мораториумът върху цените на електроенергията засегна и водните оператори в страната, защото стопира евентуалното одобрение от КЕВР на бизнес плановете им, в които са заложени и новите цени на услугата.

Когато са изработвани бизнес плановете, там е заложена цена от 82 лв./киловатчас, а сега дружествата ползват поне 5 пъти по-скъп ток“, коментира за economic.bg Димитър Аличков.

Заложените цени не отразяват безпрецедентната енергийна криза. Именно заради това председателят на БАВ допуска, че би било добре преди евентуално разглеждане на плановете дружествата да подадат нови, актуализирани цени. До момента няма информация дали ще се прибегне до това. Ако се случи, потребителите биха плащали повече.

Засега нямаме информация дали дружествата ще подават нови цени, отразяващи по-скъпата електроенергия. На фона на кризата обаче увеличенията, може би, ще са в порядък на около 30%“, допуска Аличков.

Председателят на БАВ посочва, че са изпратили писмо за среща с новия регионален министър Гроздан Караджов, на която да бъдат обсъдени проблемите в сектора. Отрасълът ще настоява държавата да изработи компенсаторен механизъм, специално за ВиК дружествата.

Цената на водата

Според подадените планове към КЕВР най-скъпа може да е услугата в Шумен – 3.84 лв./куб. м без ДДС. Най-голямо ще е увеличението на водата в Сливен, където според плановете на ВиК дружеството новата цена би била 3.56 лв. за кубик без ДДС. Единствено в София цената на водата ще запази сегашната си стойност от 2.45 за кубик, без ДДС.

ВиК Холдингът и заемите

ВиК Холдингът отпусна целеви заем на ВиК-Хасково в края на миналата година. Той бе в размер на 1.96 млн. лв. При дружеството ситуацията е тежка, тъй като то ползва електроенергия от доставчик от последна инстанция (ДПИ). Така сметките за ток са много по-високи, а оттам и натрупаните задължения. Само до ноември миналата година операторът е дължал 2.2 млн. лв.

От пресцентъра на ВиК Холдинга посочиха за economic.bg, че ръководството ще приложи индивидуален подход към всяко от 23-те дъщерни дружества и ще прецени необходимостта от предоставяне на целеви финансови средства и на други дружества (освен на ВиК-Хасково) за погасяване на задължения за електроенергия.

Според Аличков взимането на заеми, с които да се платят по-високите сметки за ток, е временно решение. Те стопират и инвестиционните намерения на дружествата в обновяване на ВиК мрежите.

Взимането на заем е краткосрочно решение. Ограниченият финансов ресурс намалява инвестициите. В същото време обаче амортизацията на системите си върви и проблемът не търпи отлагане“, обяснява Аличков.

Плановете на регионалното министерство

Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че ще работи за намаляване на загубите на питейна вода. Той каза, че се мисли и в посока ВиК операторите да бъдат компенсирани на 100% за по-скъпия ток, който са плащали от юли до декември миналата година, като за това ще са необходими около 70 млн. лв. С енергийния министър ще бъде обсъдена темата и водните дружества да купуват ток от регулирания пазар.

Председателят на БАВ определя мерките като „добро решение на първо време“, но алармира, че има скок и в цените на консумативи, реагенти и материали, които ВиК дружествата ползват.

Всичко това трябва да намери място в по-строен и пълен компенсаторен механизъм, за да могат дружествата да се развиват, а не само да изпълняват социалната си функция за доставка и отвеждане на вода“, посочва Аличков.

Относно заложените планове за намаляване на водните загуби, Аличков, смята, че за това ще е нужно доста време. На първо място приоритет трябва да са районите, където загубите са най-големи.

Не знам дали за период от 4 години тази цел ще може да бъде постигната. Тя изисква огромни инвестиции във водопреносната мрежа и в пречиствателните станции.“

И още от проблемите в сектора

Председателят на БАВ заяви, че браншът ще постави и други важни въпроси за разглеждане от новото ръководство на МРРБ – развитие на нормативната уредба, нов закон за водоснабдяването и канализацията, обновяване на наредбите за проектиране и изграждане на водоснабдителната и канализационна системи, по-високи заплати на заетите в дружествата, както и ефективно използване на европейските средства.

„Наредбите са доста остарели на фона на нормативната уредба на европейските страни. Те трябва да бъдат обновени и прецизирани, ако искаме да се мерим с другите държави“, коментира Аличков.

Секторът страда и от липса на кадри, а причина за това е ниското заплащане на труда. Председателят на БАЗ казва, че професията не е привлекателна за младите хора и има сериозен отлив на студенти в тези направления.

Не е тайна, че заплащането е изключително ниско. Има недостиг на работна ръка и на специалисти, които са необходими за поддържането системите“, посочва Аличков.

Европейските средства трябва да се използват максимално за реконструкция и рехабилитация на остарялата ВиК мрежа, смята председателят на БАЗ.Подкрепи Economic.bg