Видео разходка в тунел „Железница“

Всяка от тръбите на тунела ще е с дължина 2 км – което го превръща в най-дългия пътен тунел, изграждан в България

Видео разходка в тунел „Железница“ 7 Снимки

Снимка: АПИ

За една година от стартирането на строителните работи са изпълнени две трети от изкопа и първичната облицовка на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. До момента от южната страна на тунела са прокопани 790 м в лявата тръба и 706 м в дясната. От северната са изкопани 680 м дясна и 670 м  лява тръба, съобщават от Агенция „Пъта инфраструктура“ (АПИ).

Тунел „Железница“ се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около метър и половина - два във всяка тръба и посока на денонощие, а веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. Строителните дейности започнаха през октомври миналата година и на обекта се работи денонощно.

Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Съоръжението ще разполага с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н.

Проектът за строителството на тунел „Железница“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Изпълнител на тунел „Железница“ е Обединение ДЗЗД „АМ Струма тунел 2018“, в което участват: „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънекшън“ ООД и „Виа План“ ЕООД. Стойността на договора е 185 млн. лв. без ДДС.

Tyнeлът тpябвa дa бъдe гoтoв нaй-ĸъcнo дo 2023 г., зaщoтo в пpoтивeн cлyчaй Бългapия щe зaгyби eвpoпeйcĸoтo финaнcиpaнe и мoжe дa ce нaлoжи дa вpъщa пapи нa Бpюĸceл.

Коментари: 0