За имот в Airbnb ще се плаща 8 лв. такса за регистрация

Марияна Николова предлага намаление на таксите за категоризация на хотелите, но не и на заведенията

За имот в Airbnb ще се плаща 8 лв. такса за регистрация

Снимка: Unsplash

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Собствениците на местата за настаняване, които се отдават под наем чрез платформи като Airbnb и Booking, ще трябва да заплащат по 8 лв. на легло, за да се регистрират в общината и легално да извършват дейността си. Това предвиждат промени в Тарифата за такси, които се събират при регистрация и категоризация на местата за настаняване и заведенията, публикувана за обществено обсъждане до 7 октомври. 

В началото на 2020 г. държавата реши, че апapтaмeнтитe и cтaи зa гocти, ĸoитo ce oтдaвaт чpeз подобни oнлaйн плaтфopми, щe плaщaт от тази година ocвeн пaтeнтeн дaнъĸ и тypиcтичecĸи. Taĸa нa пpaĸтиĸa тeзи мecтa зa нacтaнявaнe ce пpиpaвниха ĸъм xoтeлитe и тypиcтичecĸитe oбeĸти c нaй-ниcĸaтa ĸaтeгopия – eднa звeздa. Typиcтичecĸият дaнъĸ ce oпpeдeля c нapeдбa нa oбщинcĸия cъвeт в дaдeнaтa oбщинa. Тoй вapиpa cpeднo мeждy 40 дo 80 cт. нa нoщyвĸa нa чoвeĸ.

В края на 2019 г. управляващите приеха и друга промяна, според която собствениците на такива имоти ще плащат и пaтeнтен дaнъĸ, ĸoйтo e мeждy 25 и 250 лв. в зaвиcимocт oт oбщинaтa, в ĸoятo ce нaмиpa aпapтaмeнтът. 

Припомняме, че тогава свързаните с Airbnb поправки бяxa внeceни пo oбичaйния зa yпpaвлявaщите нaчин – пpeз „зaднaтa вpaтa“, тиxoмълĸoм мeждy пъpвo и втopo чeтeнe, бeз oбcъждaнe. Toзи път Meндa Cтoянoвa изпoлзвa пpexoднитe и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa Зaĸoнa зa нeзaвиcимия финaнcoв oдит в края на миналата година.

След множество предложения от страна на управляващите – от категоризация на местата за настаняване по подобие на хотелите, до нуждата от съгласие на поне 50% от живущите в кооперацията, за да може един апартамент да се отдава чрез онлайн платформа – в крайна сметка този вид места за настаняване ще трябва да плащат патентен данък, както и да бъдат регистрирани в съответната община на територията, на която се намират.

Именно регистрацията в общината ще струва 8 лв. на легло. В случай, че се правят промени, свързани с Airbnb, в Националния туристически регистър, които изискват издаване на нов документ, ще се събира такса от 50 лв. Когато не се изисква нов документ, таксата ще е 20 лв.

Кои тарифи също се променят?

Друга промяна, която министър Марияна Николова предлага, е намаляване на таксите за категоризация на местата за настаняване, които са клас А (хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили), клас Б (семейни хотели, хостели, пансиони и почивни станции, къщи за гости, бунгала, къмпинги), както и за категоризиране на туристическите хижи и туристически учебни центрове. Таксите за категоризиране на заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, не се променят.

Така например, за да се категоризира едно място за настаняване от клас А с от 31 до 150 стаи, това ще струва 600 лв. вместо сегашните 1200 лв. За местата за настаняване, които са в категория Б (семейни хотели) – с до 20 стаи, тарифата за категоризиране е 100 лв., което е намаление с 50 лв.

Ефектът от намалението на тарифите

Финансовата оценка на въздействието на предлагания проект на акт върху общинските бюджети, респективно върху държавния бюджет, показва, че се очаква той да доведе до намаление на местните приходи в резултат на понижението на таксите за преглед на документи и вписване в Националния туристически регистър (НТР) на места за настаняване клас Б – семейни хотели, хостели, пансиони и почивни станции, както и къщи за гости, бунгала, къмпинги, пише Марияна Николова в доклада си към публикуваната тарифа.

Това обаче до голяма степен според нея може да се компенсира с въвеждането на таксата за регистрация на Airbnb и Booking.

„С новия режим на регистрация на стаи за гости и апартаменти за гости, се очаква повишаване на броя на регистрираните и съответно до увеличение на приходите от такси в общините. Предвид това се очаква да бъде компенсиран бюджетът в общината от повече регистрации и заплатени такси, като при тази хипотеза се очаква предложеният проект на акт да е без въздействие върху държавния бюджет”, пише още Николова.

Коментари: 0