Започват проучванията за нефт и газ в блок \"Хан Аспарух\"

Те ще обхванат територия с площ 14 хил. кв. м.

Започват проучванията за нефт и газ в блок \

През февруари започват проучванията на блока "Хан Аспарух" в морето от Варна до Шабла. Френската компания "Тотал" обяви, че ще вложи от 700 000 до 1 милион евро на ден при сондажите за проучвания за наличие на нефт и газ, съобщи във Варна управителят й Кзавие Фожрас.

Проучванията ще обхванат територия с площ 14 хил. кв. м. До момента в Черно море са правени девет сондажа, от които успешен е бил единствено този в румънски води. Очаква се да пристигне сондажен кораб, данните са обобщени в 3D карта на морското дъно. Проучванията ще продължат до месец май и ако са успешни, ще доведат до голяма независимост на българската енергийна система, категорични са французите, пише “24 часа”.

„Не е лесно да се правят сондажи в такава среда. Ще използваме стандартни технологии, които ще се приведат в екстремни състояния. Първо трябва да се изминат 2 хил. метра дълбочина на водата, след това още 4 хил. метра камък. Може да срещнем много високо налягане и температури до 150 градуса по Целзий“, посочи мениджърът. 

След като сондажите приключат, независимо от резултата, те ще бъдат запечатани. Отпадъците ще бъдат извозвани до брега и преработвани. Разбитата скала от морското дъно може да се смеси с цимент и да се направи бетон например, обясни Кзавие Фожрас. Той обеща, че всички рискове ще се вземат предвид, че са предвидени защитни мерки и че има планове за реагиране при спешни случаи.

Предвидено е вторият сондаж да започне през първото тримесечие на 2017 година.

Коментари: 0