Разпределението на грантовете и заемите на ЕС можеше да е по-добро, смята Лагард

Договорката е ясна демонстрация на солидарност, на трансфер за тези, които се нуждаят от него най-много, каза тя

Снимка: БТА
20:18 22.07.2020

Комбинацията от грантове и схеми, която оформя европейския спасителен фонд, можеше да бъде по-добра. На това мнение е председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Пакетът от стимули в размер на 750 млрд. евро, който бе договорен от лидерите на Европейския съюз тази седмица, е „ясна демонстрация на солидарност, на трансфер за тези, които се нуждаят от него най-много“, заяви тя по време на събитие на Washington Post, цитирана от Bloomberg.

Разпределението на заеми и грантове в пакета представлява „добър баланс“, каза Лагард. „Можеше да е по-добре, но това е много амбициозен проект“, допълни тя.

Коментарите на председателят на ЕЦБ напълно съвпадат с притесненията на някои правителства от ЕС, които искаха по-голям дял от средствата да е под формата на грантове, тъй като заемите биха били по-трудни за връщане за някои и без това задлъжнели държави. Първоначалното предложение беше за 500 млн. евро под формата на грантове и 250 млрд. евро заеми, но във финалния вариант се стигна до компромис за 390 млрд. евро безвъзмездна помощ.

Въпреки това пакетът беше приет, след четиридневни дискусии, както от държавните представители, така и от инвеститорите, давайки ясен сигнал, че Европейският съюз може да се справя с трудностите единодушно. В същото време, макар че някои представители на ЕЦБ намекнаха за възможност икономическото свиване на еврозоната да се окаже не толкова тежко от очакваното, то Лагард предупреди, че очакванията за възстановяване все още са „неравномерни“ и „несигурни“.

Последните данни за икономиката на блока показаха, че базовата прогноза на ЕЦБ за свиване от близо 9% през тази година вероятно е с правилния темп.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | заеми | Кристин Лагард | грантове