VMware ще увеличи инвестицията си в България

Технологиите променят света за добро, когато се използват правилно и сигурно

Димитър Костов на наградите "Инвеститор на годината 2019"
Димитър Костов на наградите "Инвеститор на годината 2019"
Снимка: Петър Йорданов
Димитър Костов е директор развойна дейност във VMware Bulgaria, занимава се със стартиране на нови продукти, изграждане на продуктови екипи и участва в стратегическото планиране на продуктови линии. Той е евангелист за IoT и участва в развитието му във VMware. Отговаря пряко за VMware Cloud Foundation в България. Преди присъединяването си към VMware, Костов е управлявал и е заемал ръководни роли в редица хай-тек компании като Methodia, SAP, Sciant. Вярва, че високите технологии правят света по-добър.

Компанията получи награда "Инвеститор на годината" в категория "Инвестиция в иновативен бизнес".

- Г-н Костов, VMware е глобален лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност. Докъде се простира днес бизнесът на компанията в България и какви са направените досега инвестиции?

- VMware постоянно разширява областта си на дейност в България. Започвайки преди 13 години само с развойна дейност за няколко продукта, в момента българският офис участва във всички фази на създаването на ключови продукти за компанията - от концепции и дизайн през реализация, имплементация и поддръжка, до представяне на световни форуми, а от скоро – и продажби. За да постигнем това, ние трябваше да изградим експерти в специфични функции като продуктов мениджмънт, работа с клиенти, продуктов и потребителски дизайн, архитекти на решения и ред други, някои от които в България се правеха на такова ниво за първи път или бяха много редки. Едно от най-големите ни постижения е изграждането на отдел за иновации и изследвания и работата по редица иновационни проекти в области като AI, blockchain, сигурност и edge computing.

От няколко години изключително успешно развиваме експертизата на екипа и добавяме нови бизнеси, както в R&D, така и в оперативни функции в компанията като финанси, човешки ресурси, обучения, инфраструктура, бизнес операции, като тези услуги се използват глобално в различните локации на VMware. За много от тях сме основен център за компанията в ЕМЕА (Европа, Близкия Изток и Африка).

В цифри общо софийският офис на VMware допринася към приходите на компанията от 1 млрд. долара на година. В България за последните 13 години сме инвестирали над 539 милиона лева.

- Предвиждате ли допълнително разширяване на бизнеса у нас (например извън София) и създаването на нови работни места?

- Както споменах, VMware постоянно разширява дейността си в България. Планираме отново да удвоим инвестицията си в следващите няколко години. Започваме и активно да работим за разрастване на Българския и регионалния пазар на VMware, като работим тясно с клиентите и партньорите ни. Това неизбежно ще доведе и до разрастване и разширяване на дейности и функции.

Изключително активно работим и развиваме следващото поколение млади таланти, като създаваме устойчиви образователни инициативи, в които си партнираме с учебни заведения в цялата страна.

- В тази връзка, как работите за подготовката на кадри в сферата на информационните технологии, където се отчита значителен недостиг на специалисти?

- Имаме обширна програма и това е един от основните ни приоритети в България, тъй като виждаме това като основен фактор за нашият и на страната дългосрочен успех. Инициативите  ни включват партньорство с Coder Dojo Bulgaria, където сме домакин и организатор на клуб по програмиране за ученици в началните класове, кариерни беседи и работа с училища в цялата страна, директна работа с ръководствата на ФМИ, ТУ, НБУ и редица други университети и участие с лекции в учебните им програми. 

Най-мащабни са програмите ни за стажове, с над 70 стажанти годишно, собствената ни софтуерна Talent Boost академия за практическа подготовка на хора с малък опит с близо 30 участника годишно и програмата ни за първа работа след университета. Целта ни е да изградим специалисти на световно ниво, които завършват образованието си в България, за да работят на това ниво.

- Един от вариантите за растеж е придобиването на по-малки компании. Имате ли подобни планове?

- В световен мащаб VMware придобива множество компании. Постоянно следим развитието на сферата, България и регионът ни не правят изключение. За пример, софийският офис на VMware е създаден с придобиването на Sciant – българо-швейцарска компания.

- Светът и животът ни са все по-дигитални, данните ни са в „облака”, устройствата, които ползваме, са свързани. Как да се грижим за сигурността си и как помага за това на своите клиенти VMware?

- В следствие на развитието на технологиите количеството данни и различните им приложения в облака експлозивно се разраства. Това изисква качествено различни подходи към сигурността. Тя трябва да заляга в основата на самите облачни услуги, на софтуера, който ги реализира и използва, и в комуникационната среда и така до крайните устройства. VMware е единствената компания, която предлага такава „вградена“ сигурност, започвайки от инфраструктурата за виртуализация, през мрежи, до крайни устройства. 

Продуктите ни като Carbon Black, NSX и AirWatch са световни лидери и само част, макар и основна, от всички предложения, които изграждат стратегията ни за информационна сигурност. Сигурността тръгва и от архитектурата на решенията, нашият Cloud Foundation предлага готови решения, валидирани от VMware, които се използват по света в над 80% от Fortune 500 компаниите, а също и от държави и глобални организации в сферата на сигурността. Ще се радваме да видим в България повече системи и решения, които да използват модерни подходи и средства за информационна сигурност.

- Кои са основните правила за защита на данните ни онлайн?

- Най-простите, които и аз лично следвам – информирайте се и разбирайте как се регулира достъпа до данните ви, за какво се използват, на кого се предоставят и най-вече къде са. Компанията, която съхранява данните ви, е добре да се е доказала, че знае как да го прави сигурно и ефективно. Не раздавайте достъп до данните ви на случайни приложения и компании. Отговорността за това е в голяма степен лична – както не даваме достъп до физическата си собственост на случайни хора, така трябва да подхождаме и към данните.

- Работите и в сферата на изкуствения интелект. Често хората го свързват повече с потенциалните заплахи, отколкото с ползите. Къде е балансът?

- Балансът се променя заедно с това как се развива самата област на ИИ и нашето разбиране за ИИ и как работи. Изкуственият интелект е много добър в специализирани области, но е много далеч от това да измести дори сравнително прости живи организми. Подобно на ядрената енергия, важно е да се изградят добри регулации, които ще донесат баланс и ще позволят ИИ да остане мощен инструмент, вместо заплаха.

- „Интернет на нещата” е област, към която сте изразявали личен афинитет. Как ще изглежда ежедневието ни, когато повечето устройства се свържат? И как подобна перспектива да не ни плаши?

- О, аз съм голям оптимист по тази тема и с радост посрещам всяка следваща стъпка, с която IoT навлиза все повече и повече в живота ни, който става по-добър! Много неща престават да ни губят време – трафикът се оптимизира сам, растенията се поливат автоматично и когато трябва, и хиляди подобни примери – спестеното време можем да използваме за какво ли не. 

Най-много ме радва напоследък как IoT помага да пазим природата – автоматично гасящи се лампи пестят ток, динамичната регулация на отоплението пести газ – това са примери от живота, в индустриите и в градовете ефектите са още по-осезаеми. Технологиите променят света за добро, когато се използват правилно и сигурно.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | изкуствен интелект | облачни технологии | VMware | ИКТ | Димитър Костов