ГЕРБ се отказа да разделя ДКЕВР на две

Съставът на комисията ще се увеличи от 7 на 9 души

19:11 27.01.2015

ГЕРБ се отказа да разделя на две Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).  Решението за разделяне на комисията вече бе прието на първо четене с приемането на промените в Закона за енергетика. Но сред предложенията на управляващите между първо и второ четене се предвижда да отпадне. Новината съобщи председателят на ресорната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти в отговор на въпрос на Money.bg. 

По-рано днес стана ясно, че след 1 седмица до другия четвъртък се удължава времето за нови предложения по законопроекта.

Още след като решението мина на първо четене управляващите изразиха съмнения, че този модел ще сработи. Добрев допълни, че се очаква съставът на комисията, който в момента е 7-членен, да бъде увеличен на 9 души, като четирима ще са специалисти в сектор "води", а петима - в енергетика.

Други предложения, които ГЕРБ внася, е да бъде намалено изкупуването на електроенергия от заводските централи и топлофикациите. Това ще се отрази положително на дефицита на НЕК, който непрекъснато расте заради несъответствието между реалните цени на електроенергията и тези, на които тя се продава на потребителите. 

Също така ще се направят и прекратяване на изкупуването на електроенергия от централи на биомаса на диференциални цени.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДКЕВР | закон за енергетиката | промени | разделяне | предложение | ДНСК

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ