"Булгаргаз" няма резерви, ако имаше КЕВР щеше да ги намери"

Регулаторът няма да внесе ново предложение за цената на природния газ

13:40 05.04.2017

"Булгаргаз" няма резерви, ако имаше КЕВР щеше да ги намери, това коментира министърът на енергетиката Антон Павлов по повод увеличението на цената на природния газ и възможността дружеството да го предотврати чрез финансови резерви.

„Печалбата на "Булгаргаз" за 2016 г. е 36.6 млн. лв. Тя идва от признаване на обезценката на природния газ в хранилището "Чирен" от близо 18 млн. лв. и от продажбата на вземания на "Булгаргаз" от топлофикационни дружества. Става въпрос за лихви - близо 13.3 млн. лв. "Булгаргаз" ще изплати дивидент на Българския енергиен холдинг /БЕХ/,в размер на около 17 млн. лв. През миналата година "Булгаргаз" за първи път е платил на БЕХ дивидент от 9 млн. лв., съобщи министърът.

В периода 2010-2014 г. в следствие на небалансирани решения на Регулатора /КЕВР/, дружеството е декапитализирано в размер на 189 млн. лв. Този дефицит е покрит от Български енергиен холдинг (БЕХ), това са държавни пари, т.е. дружеството е било източено с тези средства, заяви министърът. По думите му, ако не разполага с ликвидни средства, "Булгаргаз" не може да осигури есенно-зимния сезон.

Павлов обясни, че цената на природния газ, на която "Булгаргаз" продава в страната се определя от КЕВР, а не от министри или от правителство. Дружеството има договор за доставка с "Газпром Експорт" като цената на синьото гориво в него се формира от средните международни цени в девет месечен период, на деривати на петрола - мазут и газьол с точка на доставка станция Исакча, Румъния. Има и разходи за пренос през територията на Румъния, за издръжка на дружеството, за съхранение на горивото в Чирен, както и корекция според курса на долара.

На въпрос дали ще се внесе ново предложение за цена в КЕВР министърът отговори, че не познава изпълнителен директор, който би внесъл предложение за продажна цена, която да бъде по-ниска от доставната.

Министър добави, че по данни на "Газпромекспорт" средната цена за Европа през миналата година е била 167 долара за 1000 кубически метра. За България доставната цена до Исакча е 152 долара и още 5.21 долара струва преносът на синьото гориво. Това е близо 10 долара по-ниска цена от средната продажна цена за Европа, каза Павлов.

През четвъртото тримесечие на 2016 г., като изпълнителен директор на "Булгаргаз" внесох заявление с искане за увеличение на цената с 13.53%. То не беше прието и затова сега увеличението става 29.6%. През първото тримесечие на 2017 г. "Булгаргаз" е продал 1.3 млрд. куб. м при загуба от 40 лв. за хиляда кубически метра. Затова казвам около 40 млн. лв. загуба само от продажбата на природен газ, допълни Павлов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | природен газ | резерви | КЕВР | Антон Павлов | ново предложение