Ако „Белене“ работеше държавата щеше да фалира

Либерализацията на енергийния пазар трудно би могла да се случи в сегашната ситуация

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ако АЕЦ "Белене" работеше от началото на 2013 г., както се предвиждаше в старите планове за строителството на централата, вече и държавата можеше да е фалирала. Това мнение изказа икономистът Георги Ангелов по време на конференцията "Открито за енергетиката". "Ако АЕЦ "Белене" беше построен през 2013 г., щеше да фалира още първата година заради липса на търсене на ток. Щеше да завлече НЕК и държавата", каза по повод кризата в енергетиката Георги Ангелов.

В последните седмици заради ниското потребление и прекалено големият капацитет за производство на ток от България се налага поголовно изключване на мощности - възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), топлоелектрически централи (ТЕЦ) и дори свиване на производството от АЕЦ "Козлодуй". "представете си какво щеше да стане ако работеше и "Белене", като няма кой да купува и евтината енергия от "Козлодуй", риторично попита Георги Ангелов.

Енергийният експерт Иван Хиновски, който е председател на Български енергиен форум коментира, че сегашната "пролетна криза" в енергетиката се дължи на грешна стратегия в частта за приватизация, законодателни и управленски грешки, довели до прегряване на "зелената" енергия и неефективната работа на ДКЕВР, която отчасти се дължи и на липсата административен капацитет. Хиновски е категоричен, че в енергетиката има остър дефицит на компетентни кадри. Управляваният от него енергиен форум е подготвил 6 принципа, които да помогнат на енергетиката да излезе от кризата. Сред тях са изсветляване на собствеността, зачитане на интересите на чуждите инвеститори и край на намесата на политически партии и съдебна система в енергийната система.

Либерализацията на енергийния пазар, около която се шуми от известно време трудно би могла да се случи в сегашната ситуация, твърдят енергийни експерти. "Либерализацията изисква инфраструктура, която я няма в България. Страните в Европа с повече тръби плащат по-ниска цена за газ. Либерализацията е трудна и при отоплението, защото топлофикация е монополист. В Естония и Дания всеки може да избере каква електроенергия да купува - примерно само скъпата "зелена", защото е с такава нагласа. В България това няма как да се случи", даде пример Георги Ангелов.

Мениджърите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) също се включиха в дискусията. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал каза, че е най-важно да се инвестира в електроразпределителната мрежа. "Много исторически проблеми в енергетиката сега се решават с декапитализация на дружествата", добави Стефан Абаджиев, член на Управителния съвет на "Енерго-Про". Той е категоричен, че инвестиционните програми са свити до минимум от ДКЕВР и ЕРП-тата само ремонтират проблемни места по мрежата.

Подкрепи Economic.bg