ДКЕВР решава съдбата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про

От 10 часа членовете на енергийния регулатор се събират на открито заседание, за да обсъдят усложнената ситуация

Днес ще се проведе открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което ще е посветено на лицензите на ЕРП-тата - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про. От 10 часа членовете на енергийния регулатор се събират, за да обсъдят усложнената ситуация.

Европейската комисия също наблюдава внимателно процеса, стана ясно в края на миналата седмица.  Еврокомисарят Гюнтер  Йотингер изрази в писмо своята загриженост във връзка с вероятността да бъдат отнети лицензите на  ЕРП-тата, както и от липсата на напредък в реформирането на електроснабдителния сектор,  въпреки препоръките от страна на ЕК.

Припомняме, въпросът за отнемането на разрешителните на дружествата да упражняват  дейността си беше поставен заради финансов спор Националната електрическа компания.

Според НЕК трите ЕРП дружества дължат 350 милиона лева. Електроразпределителните кампании обаче отказват да изплатят средствата, тъй като са извършили „прихващане" на средства, които НЕК им дължи за изкупуване на енергия то възобновяеми източници.

Ако ДКЕВР отнеме лицензите на трите дружества, се предвижда назначаването на т. нар. особен управител, който да гарантира нормалното електроснабдяване.

Коментари: 0