По-малко канела в сладките

Европейският съюз ще ограничи употребата на подправката заради вредно въздействие върху организма

128 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз планира да ограничи съдържанието на канела в сладките заради евентуално вредно виляние, съобщава британският в. "Телеграф".

Бъдещата забрана е, за да се ограничи кумарина - естествено токсично вещество, което се съдържа в най-често използвания тип канела - касия. Във високи дози кумаринът може да предизвика главоболие и поражения върху черния дроб, твърдят учените.

Изследователите препоръчват дневна доза от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. В резултат в ЕС вече са приети препоръки за максималната доза кумарин в хранителните продукти на пазара - 50 милиграма на килограм тесто, използвано за традиционнни или сезонни изделия, които се консумират само няколко пъти в годината, и 15 милиграма кумарин на килограм тесто, използвано за всекидневни печива.

Въпросът за съдържанието на канелата бе повдигнат отново по Коледа в Дания, след като властите обявиха намерението си да ограничат или променят производството на традиционните канелени рулца, едни от най-любимите местни сладки. Властите се съгласиха да не вземат мерки срещу сладкиша до февруари. Датските сладкари вече обмислят възможността да започнат да правят лакомството с цейлонски вариант на подправката, в който има по-малко кумарин. В съседна Швеция пък решиха засега да не вземат мерки срещу традиционните канелени сладки.

Коментари: 0