Алпинистът Боян Петров е в неизвестност в Хималаите

Българинът е изчезнал на 3 май

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност в Хималаите
10376 ~ 2 мин. четене

Алпинистът Боян Петров от няколко дни е в неизвестност в Хималаите, съобщиха от Министерство на външните работи. Той е изчезнал на 3 май, а информацията за това е била подадена в посолството на България в Китай от Тибетската алпинистка асоциация на 6 май. Петров е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

Съпругата на алпиниста Радослава Ненова също коментира изчезването му: „Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда… едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е…“, написа тя във Facebook.

Боян Петров, освен известен алпинист, е и виден еколог. През август 2016 г. той и друг екозащитник - Андрей Ковачев - бяха блъснати от автомобил с румънска регистрация в Кресненското дефиле. Там те проучваха различни варианти трасето за лот 3.2 от автомагистрала "Струма" да премине така, че да не бъде нарушено местообитанието на редица животни.  Петров и Ковачев проверяваха къде да се изградят тръби и какъв да е диаметърът на тези тръби, за да минават през тях земноводни и влечуги така, че да не бъдат прегазвани от превозните средства.

Коментари: 0