Белчев: Ще се направи всичко, за да се увеличат заплатите

Финансовият министър обяви, че се обсъжда вдигане на максималния осигурителен доход от 2022 г.

Белчев: Ще се направи всичко, за да се увеличат заплатите

Снимка: БТА

9382 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Не мога да гарантирам, че ще има увеличение на заплатите, но ще направя всичко възможно това да се случи. Това заяви служебният финансов министър Валери Белчев пред NOVA.

„Това е въпрос, който вълнува много хора. Водят се разговори със синдикати и работни организации. Истината е, че от страна на служебното правителство, това са тежки решения, защото се предполага, че трябва да стъпим на прогноза. Сигурно сте в течение, че тя се актуализира на всеки 6 месеца. Последният път това не е било направено. На тази база слагаме някакви политики. Политики се слагат, когато има парламент, управляваща партия и редовно правителство. Ние влизаме в неестествена роля да трябва да се погрижим за тези неща. Задължително ще направим всичко възможно, така че гражданите на страната да не изпаднат в затруднено положение, но към момента не мога да кажа друго, освен че ще направим всичко по силите ни“, заяви той.

В момента минималната работа заплата в страната е 650 лева, а въпросът за нейното увеличаване се превърна в дневен ред през седмицата, когато Гълъб Донев, министър на труда и социалната политика, разкри, че вeдoмcтвoтo пpaви paзчeти зa тoвa дaли e възмoжнa пoдoбнa cтъпĸa, въпpeĸи чe в cpeднocpoчнaтa пpoгнoзa нa cтpaнaтa нямa зaлoжeнa тaĸaвa мяpĸa.

Cиндиĸaтитe oт своя страна нacтoявaт тя дa ce yвeличи cъc 17.5% дo 764 лв., ĸaтo пpeдлoжeниeтo идвa нa фoнa нa дpacтичнoтo пocĸъпвaнe нa цeнитe нa тoĸa зa бизнeca и нecигypнaтa cитyaция oĸoлo пaндeмиятa и oпacнocттa oт нoв лoĸдayн.

Белчев каза още, че се обсъжда вдигане на максималния осигурителен доход от 2022 г. В момента той е 3000 лв., а синдикатите настояват за 3600 лв. Белчев не се ангажира с конкретно число. И в предишни години синдикатите и БСП настояваха доходът да се вдигне, но това не се реализира. През юли тази година обаче от КНСБ отново повдигнаха темата за вдигане на осигурителния доход, а социалният министър допусна такава възможност с актуализацията на бюджета. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg