Борисов: Интерконекторът с Гърция ще бъде финансиран с евросредства

Министър-председателят подчерта, че страната ни е пример за борба с корупцията и желае да има прозрачност на договорите

Борисов: Интерконекторът с Гърция ще бъде финансиран с евросредства
208 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят Бойко Борисов заяви в Брюксел, че страната ни е направила всичко възможно за провеждането, в рамките на заседанието на Европейския съвет, на дискусия за Енергийния съюз и всички свързани с него теми.

 Според Борисов, интерконекторът  България – Гърция ще може да се осъществи чрез европески пари. „Имам уверението на Шефчович и на всички колеги, че ще бъде финансиран от ЕК“ заяви министър председателя.

Премиерът посочи още, че от вчера "Булгартрансгаз" е завършил процедурата с Румъния и започва строителството на нов интерконектор, който ще може да подава газ и в двете посоки, при това в големи количества – над 30 млрд. куб. метра, съобщиха от правителствената информационна служба.

 Борисов подчерта, че темата за газовия хъб стои на масата на всички, включително на бюрото на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб, да се подпомогне финансирането на интерконектора с Гърция, нашите находища „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“. Настояваме категорично и вече всички знаят, че това е възможно да се случи. Ще има няколко източници на газ", добави Борисов.“ допълни той.

 Попитан за проблемите в България около подобни договори, Борисов отбеляза, че България сама си е била виновна. Обществените поръчки, които бяха проведени по "Южен поток" е нямало как да минат в Европа.

 Борисов подчерта, че страната ни е пример за борба с корупцията и желае да има прозрачност на договорите. "Затова ние подкрепяме с две ръце. Най-важният индикатор, който доказва това, е като видите при усвояването на европейските пари какъв е процентът на грешки. България е в първата десетка на малко грешки в обществените поръчки", подчерта премиерът.

Коментари: 0