България е първенец в ЕС по поскъпване на олиото

Инфлацията в еврозоната достигна 13-годишен рекорд, движена от горивата и храните

България е първенец в ЕС по поскъпване на олиото

Снимка: Twenty20

2717 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Висока инфлация

Цената на олиото в България нарасна с близо една трета от стойността си в последните месеци и предизвика тревоги сред потребителите. Именно този продукт стана и олицетворение на ускоряващата се ситуация с инфлацията в страната. За поскъпването му може да се вини слабата реколта от слънчогледа тази година, която бе засегната от сушата, като цените на суровината скочиха с 50% спрямо 2020 г.

Въпреки това мнозина виждат спекула в растящите цени на един от основните продукти за семействата в България. През уикенда финансистът Левон Хампарцумян посъветва потребителите, които вярват, че има спекула, да отидат да си купят олио от друга държава.

Ако цената на олиото тук е висока, спрете да купувате и пазарувайте в съседна държава, за да притиснете спекулантите. Докато има кой да плаща, инфлацията ще расте. Ако инфлацията е спекулативна, просто хората ще могат да спрат да купуват даден продукт. Ако подстригването е 50 лв., хората ще си пуснат талибански коси и бради. Ако продължи да седи цената на 50 лв., значи е станала 50 лв.“, коментира финансистът.

Българското олио поскъпва най-много в Европа

Днешните данни на европейската статистическа служба Евростат показват, че България е първенец в Европейския съюз по поскъпване на олиото на годишна база през септември. Животинските и растителни масла и мазнини в страната през септември растат с 25.2%, което е рекорд за Блока. Със следващия най-висок темп на увеличение в целия ЕС се нареждат Испания – с 23.5%, Унгария – с 18.6% и Хърватия – с 18.3%.

Инфлацията в еврозоната достигна 13-годишен връх

По-скъпата енергия и услуги ускориха инфлацията в еврозоната през септември, както и се очакваше, показват още данните от Евростат.

Статистическата служба заяви, че потребителските цени в 19-те държави, използващи еврото, са се повишили с 0.5% за месец през септември, което е ръст от 3.4% на годишна база.

Това е доста над целта на Европейската централна банка от 2% инфлация, като превишаването е резултат главно от 17.6% годишно покачване на цените на енергията и 2% увеличение на разходите за храна, алкохол и тютюн. Без тези променливи групи – или това, което ЕЦБ нарича основна инфлация, цените растат с 0.4% на месечна база и с 1.9% на годишна. Само за сравнение, основната инфлация през август бе 1.6%.

ЕЦБ очаква, че потребителските цени ще започнат отново да намаляват през 2022 г.

Подкрепи Economic.bg