Google Maps стартира „екологично маршрутизиране“

С новата функция шофьорът вече може да избира маршрута с най-малък разход

Google Maps стартира „екологично маршрутизиране“

Снимка: Unsplash

928 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Google Maps обяви голяма актуализация на приложенията за Android и iOS, която ще помогне на шофьорите да пестят гориво. Тя се нарича „зелена маршрутизация“, като нейната поява беше анонсирана преди няколко седмици, но започва да действа едва сега.

Благодарение на тази нова функционалност Google Maps вече ще предлага на потребителите маршрут, по който автомобилът им ще изгаря по-малко гориво. Пътят може да е по-дълъг или да отнеме повече време от „най-бързия“ маршрут, но е по-икономичен – заради постоянния трафик, например. В някои случаи, според Google, най-бързият маршрут може да бъде и най-икономичен, така че на шофьора ще бъде предложена само една опция, която съчетава и двете предимства.

Ако се предлагат няколко маршрута, един от тях ще бъде оцветен в зелено и ще показва процента на икономия на гориво спрямо най-бързия. Така шофьорът ще може да направи избор по кой път да тръгне. А ако не желае да пести гориво, водачът на автомобила може да изключи „зелената маршрутизация“.

Системата ще използва изкуствен интелект за създаване на икономичен маршрут, като няма да има значение типа превозно средство. Хибридите, например, са по-икономични в градски условия, но консумират повече гориво на магистрала, докато при автомобилите с двигатели с вътрешно горене е точно обратното.

В Google са изчисли, че благодарение на подобрението вредните емисии в атмосферата могат да бъдат намалени с 1 млн. тона годишно. Тепърва обаче ползите от новата система ще бъдат изчислявани с по-голяма точност.

Подкрепи Economic.bg