Google ви следи дори да не го използвате

Компанията е намерила начин как да събира и пасивни данни

Google ви следи дори да не го използвате

Снимка: Pixabay

Дори човек да не използва целенасочено Google, рекламният гигант е намерил начин как даму направи дигитален профил, пише Fortune, позовавайки се на доклад на Digital Next Content. 

Google, част от Alphabet, вече се сблъска с дела за злоупотреба с лични данни, а на хоризонта дебнати и нови. Те са свързани с извършваното от гиганта проследяване на местоположението на потребителите. Порочната практика бе разкрита след разследване на Associated Press. 

Според информацията на Digital Content Next – организация, която редовно критикува Google, компанията на практика събира два пъти повече пасивни от активни данни. Докладът е проведен под ръководството на компютърния изследовател Дъглъс Шмид от Университета Вандербилт. 

Тъй наречените пасивни данни се събират във фонов режим, докато някой просто използва операционната система Android на Google, приложение на компанията като Maps или пък сърфира в сайтове, ползващи Google-инструменти. 

За разлика от пасивните, активните данни се събират при използване на търсачката Google.com и служат за профилиране на потребителя на база на неговите търсения. 

За целта на своя експеримент Дъглъс Шмид си е послужил с два различни мобилни телефона – един на Andorid и втори на iOS, като ги е настроил с нови потребителски профили. Той е установил, че първото устройство е изпратило информация за местоположението 340 пъти за 24 часа, дори когато тестовият потребител не е докосвал телефона. За разлика от него смартфонът с конкурентната операционна система не е изпращал „значими“ данни, ако потребителят не  взаимодействал със смартфона. 

В обикновен ден, в рамките на който човек извършва ежедневните си дейности като това да заведе децата си на училище и да иде на работа, устройството с iOS е изпратило на Google половината от информацията, с която разполагало това с Android. 
Коментари: 0