КФН позволи на ПИБ да потърси 200 млн. лв. от борсата

Регулаторът е одобрил актуализиран проспект, внесен за разглеждане днес, с нова емисионна цена и нов брой акции

КФН позволи на ПИБ да потърси 200 млн. лв. от борсата

Снимка: ПИБ

1652 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Държавна подкрепа за ПИБ

Комисията за финансов надзор е одобрила днес коригиран проспект на Първа инвестиционна банка, подаден за одобрение от финансовата институция също днес. Регулаторът позволява на банката да емитира 40 млн. нови акции с номинална стойност 1 лев, но с емисионна цена 5 лева. Така ПИБ ще опита да получи от българската борса 200 млн. лв., с които да попълни капиталовия недостиг, отчетен при стрес тестовете на ЕЦБ през лятото на 2019 г.

Припомняме, че миналата седмица банката внесе вариант на проспект, при който щяха да бъдат пласирани 25 млн. акции с емисионна цена от 8 лева.

Вчера търговията с акциите на банката на Българската фондова борса завършиха при цена от 2.16 лв. за брой. Общата капитализация на финансовата институция към момента е 237.6 млн. лв.

В одобрения проспект е посочено, че емисията ще бъде успешна, ако инвеститорите запишат поне 4 млн. лв. нови акции, или 10% от предложените за пласиране.

Посочените по-горе изисквания са същите, които бяха записани в проспекта, отхвърлен от КФН през декември 2019 г.

Капитализацията на ПИБ е последното препятствие пред присъединяването на България към „чакалнята“ на еврозоната, обяви миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов. Той заяви, че банката е изпълнила на 70% изискванията, поставени от ЕЦБ след резултатите от стрес тестовете. Финансовата институция успя да попълни голяма част от недостига на капитал чрез други мерки. В края на миналата година ПИБ успя да капитализира над 380 млн. лв. Финансовата институция издаде дългово-капиталов инструмент с обща стойност 30 млн. евро, който беше включен в допълнителния капитал от първи ред. Също така беше отчетена печалба от 257.7 млн. лв. преди обезценки, която също е включена в капитала.

Новият план на правителството е да получим одобрение за присъединяване към валутно-обменния механизъм (ERM-2) до края на този месец, а до юли вече да сме част от "чакалнята" за еврото. Предишният срок за влизане беше 30 април, но след в началото на годината правителството се отказа  с мотива "търсене на консенсус" в обществото. Според премиера Бойко Борисов този консенсус вече е постигнат.

Подкрепи Economic.bg