Колите втора ръка поскъпват заради кризата с чиповете

Някои популярни коли на Острова са поскъпнали с 57% само за две години

Колите втора ръка поскъпват заради кризата с чиповете

Снимка: Unsplash

2342 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на употребявани автомобили във Великобритания се покачват с безпрецедентни темпове, тъй като все повече хора обмислят покупка на превозно средство втора ръка. Тенденцията бе задвижена заради слабото предлагане на нови автомобили, което пък се дължи на световния недостиг на чипове и полупроводници. Това показват данните от проучване на автомобилната група АА, цитирано от BBC.

Изследването сочи, че цената на най-популярните автомобили в Обединеното кралство се е увеличила с 57% от 2019 г.

Между три и петгодишен модел Ford Fiesta, най-популярният за продажба в сайта на АА Cars, сега струва 9770 паунда, а преди две години беше 7448 паунда“, казват от групата, пояснявайки, че „почти новите“ автомобили, на до пет години, са особено търсени през последните месеци.

Завишеният интерес към употребяваните коли се дължи на редица фактори. Глобалният недостиг на компютърни чипове, използвани в производството на автомобили, както и този на други материали като мед, алуминий и кобалт, сви значително производството на нови превозни средства. 

AA Cars, която сравнява цените на три-, четири- и петгодишни автомобили между 2019 и 2021 г., заяви, че търсенето на някои модели е толкова силно, че цената им нараства с възрастта.

Анализът установи, че стойността на тригодишен Mini Hatch през 2021 г. е с 57% по-висока (15 367 паунда) от модела на същата възраст през 2019 г. (9 811 паунда). Междувременно изследванията сочат, че цената на петгодишен Mini Hatch е скочила с 15% в сравнение с цената на тригодишен модел през 2019 г., което говори за увеличено търсене въпреки остаряването с две години.

Audi A3 отбелязва най-голям скок в цената от 2019 г. насам (46.09%), следван от Ford Focus (43.11%), който е вторият най-популярен автомобил на уебсайта на AA.

Автомобилната група заяви още, че първото отхлабване на ограничителните COVID мерки през лятото на 2020 г. е „отприщило търсенето“. Джеймс Феърклоф, главен изпълнителен директор на AA Cars, коментира, че цената на някои популярни коли расте само докато стоят на алеята за продажби.

С изключение на къщите и някои класически стари автомобили, нещата рядко поскъпват с напредването на възрастта, както в момента“, отбелязва той.

През август Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT) заяви, че продажбите на употребявани автомобили в Обединеното кралство са се увеличили повече от два пъти. Бензиновите автомобили съставляват по-голямата част от продажбите, като Ford Fiestas, Vauxhall Corsas, Ford Focuses и Volkswagen Golf са едни от на-популярните модели.

Експертите обаче съветват британците да премислят внимателно покупките си, тъй като премиерът Борис Джонсън съкрати периода, в който Великобритания трябва да премахне дизеловите и бензинови превози.

Hoви aвтoмoбили и миĸpoбycи, зaдвижвaни изцялo c бeнзин и дизeл, нямa дa ce пpoдaвaт във Beлиĸoбpитaния oт 2030 г.“, обяви той през ноември 2020 г., пояснявайки, че няĸoи xибpиди вce пaĸ щe останат paзpeшeни.

Подкрепи Economic.bg