Лукс имотите в Гърция са се обезценили с 50%

Българите са сред най-активните купувачи

Лукс имотите в Гърция са се обезценили с 50%

Българите са сред най-активните купувачи на имоти в Гърция, сочи проучване на немския вестник „Билд“. Страната ни се нарежда на трето място заедно със Сърбия по брой сключени сделки. На втора позиция се нареждат китайците, а на първо руснаците. Причината за активизирането на имотния пазар в южната ни съседка бил резкият спад на цените на къщите в Гърция заради икономическата криза.

Луксозните вили са се обезценили с 50%, а тези от среден  клас – с 30 на сто. На места спада в цените е бил и по-голям. За пример – вила, която е струвала над 1 млн евро пада до 200 000 евро. Според български брокерски агенции това е и цената, която нашенци най-често са готови да дадат. През тази година обаче имало запитвания и за вили с цена над 1 млн. евро.

Интересът  на българските купувачи е насочен към ваканционни имоти. Най-голямо търсене имало за къщи в района на Кавала и Халкидики заради близостта с България. Засега няма интерес към Санторини и Родос.

В много райони на Северна Гърция табелите за продажба на парцели и имоти са на български език. 
Най-често за продажба се предлагат двуетажни къщи, тъй като в Гърция високото строителство по курортите и островите не е разрешено. В цената на имотите не се включват общите части, така че цените са за реална площ. Те имат доста широк диапазон.

От страна на апартаментите, цените варират между 30 000 и 40 000 евро. За двуетажни къщи вече имало оферти за 120 000 евро, а ако имотът е със собствен двор, цената се качвала до 150 000 евро. 

При покупката на имот в Гърция има и допълнителни разходи освен договорената цена . Трябва да се приготвят 0,5% от цената за хонорара на адвокат при оформянето и изповядването на сделката.
Има и 2% нотариална такса, която включва и вписването в имотния регистър. Брокерите обикновено вземат 2% комисионна. Плаща се и 3% данък за прехвърлянето на имота и още 3% общински данък. Годишният данък се изчислява като твърда сума на квадратен метър плюс коефициенти за възрастта на сградата, за изглед, за етаж и т.н.

Интересът и на други чужденци към покупката на имот в Гърция също се е увеличил. Според гръцки и руски агенции от началото на годината броят на руснаците, които искат да купят жилище у съседите, се е увеличил двойно. Влияние оказали обезценяването на рублата и желанието да потърсят добра инвестиция за парите си.

Интересът и към имоти на островите Миконос и Санторини от страна на купувачи от Европа и Азия, дори и от Близкия изток също се е засилил. Там цените за тристайна вила с басейн и морски изглед били поне 500 000 евро.


Пазарът в Гърция отбеляза истински бум след олимпиадата през 2004 г. Тогава годишно цените на имотите се покачваха с 30-40%. С началото на кризата през 2008 г. обаче започна срив. Така през 2012 и 2013 г. цените падаха с близо 15% годишно.

Кредитирането също се спада. През миналата година са отпуснати ипотечни заеми за 1,4 млрд. евро. За сравнение през 2006 г. размерът им е бил над 15 млрд. евро. Към края на 2014 г. неизплатените жилищни кредити в страната достигат почти 40 на сто от БВП.

Според данни на Евростат на много падат цените в Латвия и Италия. В прибалтийската държава имотите са по-евтини с 5,8%, а в Италия - с 3,3 на сто. Сравнението на цените е за първото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.

Единствената страна в ЕС, за която Евростат няма налични данни, е Гърция. Вероятно това е заради разнопосочната информация, която идва от съседите - от голям срив на цените до дори леко поскъпване. Евростат не публикува данни и за Полша, но там причината е, че информацията е конфиденциална.
Иначе за България е отчетено поскъпване на имотите с 2,2% на годишна база и с 0,5 на сто през първото тримесечие на 2015 г. спрямо предходното. Почти същите са данните и за средното движение на цените на жилищата в целия Европейски съюз.

Коментари: 0