Москва и Саудитска Арабия обсъждат безсрочно удължаване на сделката между ОПЕК+

Плановете са добивът на петрол да се увеличи през третото тримесечие на годината

Москва и Саудитска Арабия обсъждат безсрочно удължаване на сделката между ОПЕК+

Русия и Саудитска Арабия по време на среща в Москва се споразумяха за удължаване на договора на ОПЕК+ за неопределен срок. В него се предлага да има възможност за адаптиране на производството във всеки един момент. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

„Бих искал да ви напомня, че преди два дни по време на среща на принц Мохамед бин Салман в Москва с президента Путин беше взето историческо решение - това е разширение на сътрудничеството между нашите страни, така наречените съгласието на ОПЕК+ за неопределен срок“, каза той, цитиран от ТАСС думите му.

„Мисля, че базата е същата (сегашното споразумение). Ще бъде необходимо да се институционализира и няма да има конкретни обеми в него. Най-вероятно ще бъде определена възможността да се вземе решение (при регулиране на производството), ако е необходимо“, каза министърът.

Освен това министърът каза, че Русия и Саудитска Арабия планират да поканят страните от ОПЕК+ да увеличат производството си през третото тримесечие на 2018 г. с 1.5 милиона барела на ден. „Ние говорим за повишаване само за третото тримесечие. И през септември ще да видим ситуацията на пазара и ще преценим какво да направим по-нататък“, добави Новак.

Нека си припомним, сделката с ОПЕК+ за намаляване на производството достигна целите си: цените на петрола се повишиха до 80 долара за барел, а излишък от запаси практически няма. Участниците в сделката през тази година могат да продължат да смекчават условията на споразумението. Корекциите на страните от ОПЕК и извън ОПЕК могат да бъдат одобрени в края на юни на среща във Виена.

Коментари: 0