Никой не може да спре сайт за фалшиви дипломи и книжки в България

Почти година след описаната от Economic.bg схема за продажба на фалшиви документи почти нищо не се е променило

Никой не може да спре сайт за фалшиви дипломи и книжки в България
13890 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Миналата година Economic.bg писа за сайт, който предлага за продажба фалшиви шофьорски книжки и дипломи за основно, средно и висше образование. Към днешна дата въпросният сайт продължава да работи безпроблемно, въпреки че разследването стана достояние на Министерството на образованието и науката (МОН), а те изпратиха сигнал до прокуратурата. Последваха разпити и свалянето на писмени показания от журналиста, разработвал темата, но за петте месеца от тогава изглежда държавата е безсилна да спре функционирането на сайта, който рекламира незаконната дейност.

Припомняме я накратко – свързвате се с представител на сайта, поръчвате си шофьорска книжка или диплома за образование, плащате и получавате съответния документ. Конкретно за дипломите за образование се предлага и опция „вписване”, което означава, че измамниците ще добавят в регистъра с българските дипломи на МОН информация за издадения фалшив документ. Така (поне по думите на „продавачите”) фалшивата диплома става неразличима от истинските и може да се използва дори и в чужбина.


Фактът, че сайтът продължава да функционира безпроблемно въпреки задействането на МОН и полицията след първия ни текст за него, е странен. Странен на фона на новината от началото на този месец, че Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) е спряла 40 сайта за нелегално разпространение на филми и е задържала 44-годишен столичанин. Тоест, спирането на 40 сайта с пиратско съдържание е мисия възможна за органите на реда, но заличаването на един сайт, предлагащ фалшиви документи, е извън възможностите на правоохранителните органи.

Продължаващото съществуване на сайта близо година след подаването на сигнала от страна на МОН и близо пет месеца след разпитите на журналиста е и обезпокояващо, защото то е знак, че институциите в България или нямат възможност, или нямат желание да се борят срещу подобни документалните измами - нещо, което е не само вредно, но и опасно.

Издаването на фалшиви дипломи и шофьорски книжки се е превърнало в нещо съвсем нормално в България. Търговците с незаконни документи се чувстват до такава степен недосегаеми, че офертите се пускат в публични групи във Facebook, а подробна информация се предоставя при поискване, без дори да се притесняват на кого я дават. Отново сигнал, че никой не се притеснява от действията на органите.

Предоставящите фалшиви документи продължават необезпокоявано да използват същия интернет домейн, за който писахме миналата година, като са сменили единствено телефонните си номера. И докато преди лицето им за контакт в социалната мрежа Facebook беше „Галин Караиванов”, то сега е „Виктор Сребров”.

Миналата година от МОН не отговориха категорично дали възможността за външно вписване на фалшиви дипломи в тяхната система съществува или не. Тогава казаха само, че преди нашата разработка при тях не е постъпвал сигнал за издаване на фалшиви дипломи.

Фактът, че и в момента сайтът предлага въпросното вписване, означава, че вероятно и образователното министерство не е предприело мерки за справяне с проблема.


Подкрепи Economic.bg