Няма основание за скок в цената на тока за бита, смята КЕВР

Регулаторът ще направи пъна проверка на пазара на електроенергия за година назад

Няма основание за скок в цената на тока за бита, смята КЕВР
Автор: Александра Сотирова
Няма обективни предпоставки за твърденията на бизнеса, че цената на електроенергията за битовите потребители ще скочи рязко. Това казаха за Economic.bg от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От там обаче добавиха, че яснота по този въпрос ще има едва през март, когато дружествата производители на електроенергия в България дадат своите предложения за промяна в цената.

По време на пресконференция вчера четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха, че заради рязкото вдигане на цената на тока на свободния пазар, предстои и шоково увеличение на цената за битовите потребители. Също така бизнесът посочи, че има огромно разминаване в цените на електроенергията на свободния и регулирания пазар, като при първия има пикове до 120 лв. за мегаватчас, а при втория цената е около 70 лв. за мегаватчас.

„От един месец има голямо разминаване на цените на свободния и регулирания пазар. Настоящото положение при цените на свободния пазар на ток е временно. Няма такъв постоянен пик на цените на борсата“, обясниха от КЕВР.

От регулатора добавят, че ще бъде направен преглед на целия пазар на ток - и свободен, и регулиран, за 365 дни назад.

КЕВР също така очаква промените в Закона за енергетиката, които ще позволят на регулатора да проверява и свободния пазар, а ако бъдат открити нарушения или манипулации – да налага санкции.

По време на заседание на КЕВР днес председателят на държавния орган Иван Иванов определи твърденията на бизнеса като спекулативни и призова работодателите да не провокират неоснователни страхове сред българското общество. Според него най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.
Коментари: 0