ОПЕК смята да регулира петролния пазар още 60 години

Днес се навършват шест десетилетия от основаването на организацията в Багдад

ОПЕК смята да регулира петролния пазар още 60 години

Снимка: Unsplash

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) възнамерява да регулира петролния пазар и през следващите 60 години. Това става ясно от изявление на генералния секретар на ОПЕК – 61-годишният нигериец Мохамад Баркиндо, публикувано на сайта на картела по повод 60-годишнината от създаването му.

Гледайки смело в бъдещето, ОПЕК е готова да отговори на новите предизвикателства, пред които ще се изправим през следващите 60 години от нашата история“, заявява Мохамад Баркиндо.

„Нашият интерес е в балансирания и стабилен петролен пазар за благото както на производителите, така и на потребителите“, посочва той, отчитайки, че организацията успешно се справя с тази мисия чрез новото споразумение за регулиране добива на петрол, известно като ОПЕК+, в което участват 23 държави, без САЩ. Баркиндо е уверен, че именно то позволява на човечеството да продължава да се развива устойчиво, включително и чрез намаляване на енергийната бедност във всички региони на света.

ОПЕК е основата на 14 септември 1960 г. на проведена тогава петролна конференция в Багдад от пет държави: Ирак, Иран, Кувейт, Саудитска Арабия и Венецуела. По-късно към тях се присъединяват и други страни. Към края на март 2020 година в ОПЕК влизат 13 държави: Алжир, Ангола, Венецуела, Габон, Ирак, Иран, Конго, Кувейт, Либия, ОАЕ, Нигерия, Саудитска Арабия и Екваториална Гвинея, които добиват около 1/3 от петрола на земята. В разширения картел, чието бъдеще засега е неясно, влизат още 10 държави, включително големи производители като Русия, Казахстан, Азербайджан и др.  

Коментари: 0