Предучилищната става задължителна за 4-годишните от догодина

Това ще е общото правило, но вероятно ще има и изключения, каза Красимир Вълчев

Предучилищната става задължителна за 4-годишните от догодина

Снимка: Economic.bg/Архив

От следващата учебна година (2020/2021) предучилищното образование ще стане задължително за 4-годишните деца. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет, цитиран от „Нова телевизия“.

Той припомни, че при въвеждането на задължителната подготовка за децата на 5-годишна възраст е бил направен компромис, от две години, за общините, които нямат възможност да въведат този модел. През това време обаче те не са получавали допълнителни средства.

„В момента сме сформирали работна група, но общият принцип ще бъде от учебната 2020/2021 г., вероятно с изключения“, каза Красимир Вълчев.

По думите му новите правила са разписани в разпоредбата за Държавния бюджет, която задължава министерството да изготви проектозакон за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Министърът на образованието взе участие в заседанието на координационното звено по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст.

След заседанието той обяви, че от началото на учебната година допълнително 6500 деца са записани в образователната система. Това е доста по-малко от предходните две години. Тогава общо 42 500 деца са били записани в образователната система, които преди това са били отпаднали или не са били записани.

Коментари: 0