Ръст на цените на туристическите услуги в Гърция

Гърците са притеснени от отлив на туристи

Ръст на цените на туристическите услуги в Гърция
144 ~ 1 мин. четене
Строги реформи предстоят в южната ни съседка. Редица гърци са притеснени от събитията, които ще сполетят Гърция, особено сериозни са притесненията в туристическия бранш. 

Ако бъде увеличено ДДС-то, което е сигурно, ще се вдигнат цените на туристическите услуги, а това ще доведе до отлив на туристи, съобщава Нова ТВ. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас вече е предложил на кредиторите ДДС-то, което плащат ресторантите, да се увеличи от 13 на 23%. 

Близо 250 острова от Егейско море, сред които Родос, Миконос и Санторини, се готвят за затягане на коланите, тъй като се планира да отпаднат по-ниските с 30% данъци. Очаква се увеличаване на ДДС-то от 6,5 на 13% и при хотелите. 

Ако бъде приет пакетът от реформи, прогнозите са цените на туристическите услуги да се увеличат, а туристите да намалеят. Все още не е ясно обаче дали европейските партньори ще се съгласят с предложенията на гръцкото правителство. 

За моменти гръцките курорти не могат да се оплачат от отлив на туристи, които са наясно,ч е колкото и да се увеличат цените, пак ще им бъде по-евтино от редица други дестинации.

Притесненията на експертите главно са свързани с факта, че колкото повече се вдигат данъците, толкова по-слаба ще става гръцката икономика и толкова повече налози ще се укриват. Само от това Гърция годишно губи 20 млрд. евро.


Подкрепи Economic.bg