Още една компания иска да влезе в бизнеса с тол такси в България

Към момента тол системата има четири национални доставчика

Още една компания иска да влезе в бизнеса с тол такси в България

Снимка: Красимир Свраков

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) регистрира още един национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол. Новата компания „Тол България“ ЕООД иска да партнира на АПИ само в събирането на тол такси чрез бордови устройства и GPS тракери, съобщиха от пътната агенция.

Проверка на Economic.bg в Търговския регистър показа, че дружеството „Тол България“ ЕООД е собственост на „Толконтрол“ ЕООД, компания регистрирана през 2017 г. Интересното тук обаче е, че тя пък е собственост на дружеството – „Чаба Вираг“, което е регистрирано в Словакия.

Съгласно Общите условия предстои дружеството да премине втория етап от процедурата за подписване на договор, след което да докаже оперативна съвместимост с електронната система и едва тогава да започне дейност по предоставяне на услуги.

Въпросните посредници, които предоставят тол услуги в България, получават комисиона от 7% от всички събрани пътни такси. И това е петият национален доставчик. До момента в публичния регистър на АПИ като Национални доставчици на услуги за електронно събиране на пътни такси са вписани  „Интелигентни Трафик Системи“ АД, „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД, „Телетол“ АД и „Иком“ ООД. Две от дружествата – „Интелигентни Трафик Системи“ АД   и „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД, са постигнали оперативна съвместимост със системата на АПИ и предлагат тол услуга и е-винетка. „Телетол“ АД и „Иком“ ООД до момента нямат влезли в сила договори за изпълнение на този тип дейности.

Процедурата за кандидатстване е на два етапа. Първият етап е подаване на заявление за регистрация, съгласно изисквания разписани в Наредбата. След като е установено, че дружеството отговаря на изискванията, АПИ одобрява неговото вписване в публичния регистър на Националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси.

След вписване на дружеството, в случай че отговаря на изискванията залегнали в Закона за пътищата, Наредбата и Общите условия, следва подписване на договор за предоставяне на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние. При заявяване от страна на доставчика, може да бъде сключен и договор за предоставяне на услуги по опериране на пунктовете за продажба на е-винетки и маршрутни карти.

Коментари: 0