Tesla прилича на балон, който бавно спада

Пазарни анализатори правят сравнение с дот-ком балона от 2000 г.

Tesla прилича на балон, който бавно спада

Снимка: Unsplash

2021 ~ 3 мин. четене

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla ще отбележат рязък спад, тъй като лихвените проценти се повишава след коронавирусната криза. Това каза в интервю за CNBC мениджърът на фонда на Lansdowne Partners Пер Лекандър. Той смята, че компанията на Илон Мъск е в балон и управляваният от него фонд ще спечели, тъй като залага на късо срещу него.

Пазарната стойност на Tesla скочи до над 800 млрд. долара през януари, за да падне под 600 млрд. долара през февруари. Сега, след корекция в посока нагоре, пазарната капитализация на фирмата е около 679 млрд. долара.

„Моето мнение е, че тази година ще бъде белязана от завръщането на титулярите“, казва Лекандър, назовавайки така германския производител на автомобили Volkswagen, който сега се оценява на 119 млрд. евро, очаквайки тя да продължи да расте бързо.

„Има няколко златни камъчета, които мисля, че ще бъдат дългосрочни победители. Но в краткосрочен план мисля, че на макро ниво, лихвените проценти се покачва и пазарът се събужда, а това ще се отрази на титулярите, които ще видят, че не са толкова зле позиционирани, колкото си мислят. Но смята, че Tesla губи позиции“, каза Лекандър.

Други наблюдатели на пазара вероятно няма да се съгласят с тази прогноза. Дан Айвс от Wedbush например вярва, че акциите на Tesla ще се възстановят след нестабилното начало на годината. „Успехът на Tesla идва от увеличеното търсене на електрически превозни средства в Китай през март, което ще покачи стойността на акциите след нестабилния месец януари.“

Лекандър от своя страна прави сравнение с дот-ком бума през 1999 г. и последвалия срив през 2000 г. „Ако си спомните за визионерите, които са говорили за интернет през 1999 г., ако сега ги слушате, ще разберете, че те всъщност подценяват случилото се тогава“, казва той. „Развитието беше дори по-радикално от това, което се случи.“

Той посочи, че Cisco например има много по-висока пазарна стойност днес, отколкото през 2000 г. „Това не му попречи първо да отбележи спад на акциите си с 80%", казва Лекандър добавя, че еквивалентът в Европа вероятно е Nokia, чиито акции тогава падат с 80%.

„Мисля, че ще наблюдаваме това и в тази ниша на технически спецификации,“ казва той.

Акциите на Tesla

Цената на акциите на Tesla се увеличи с над 650% през 2020 г., като няколко ключови събития помогнаха за този скок. През май компанията възобнови производството в своята фабрика в Калифорния след прекъсване, свързано с пандемията, и правна битка с държавата. През юли Tesla отбеляза четвъртото си поредно тримесечие на печалба и надвишава прогнозите за доставка. Акциите също получиха тласък в края на лятото, когато производителят на електрически автомобили обяви първия си сплит на акции.

През декември книжата на Tesla скочиха до рекордно високи стойности, след като обяви, че дебютира в широкия индекс S&P 500. Но през януари стана ясно, че не е на печалба през четвъртото тримесечие и акциите веднага паднаха с около 5%.

„Технокралят“ на Tesla

Миналия месец Tesla разкри, че е купила биткойни на стойност 1.5 млрд. долара. Изследователската фирма Wedbush вярва, че компанията вече е реализирала 1.2 млрд. долара печалба от инвестицията си.

Също така Tesla официално вписа Мъск като „Технокрал“ в нова регулаторна документация. Той ще запази позицията си на главен изпълнителен директор, обявиха от компанията. Зак Къркхорн, главен финансов директор на компанията, също получи нова титла – „Майстор на монетите“.

„Вярваме, че с това Мъск намеква, че гледа на Tesla като на разрушител на технологиите в бъдеще, особено от гледна точка на роботизираните таксита с пълно самоуправление и задаващите се огромни технологични постижения по отношение на батериите“, казва Айвс.

Коментари: 0