Инфлацията в САЩ заплашва да обезсили пазарите през следващите 5 години

Анализаторите смятат, че правителствените стимули няма да са достатъчни, за да се преодолее икономическия спад от пандемията

Инфлацията в САЩ заплашва да обезсили пазарите през следващите 5 години

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Растящата инфлацията се превръща във все по-голяма заплаха за американските пазари. Това заяви бившият главен стратег на милиардера филантроп Джордж Сорос - Стан Дръкенмилър, който e един от най-успешните хедж фонд мениджъри в света, като управлява Duquesne Family Office.

„Инфлацията в САЩ може да се ускори до 5-10% в следващите четири или пет години", коментира Дръкенмилър пред CNBC, като добави, че Федералният резерв създава условия, които да увеличават капитализациите на компаниите. „Всички обичат партитата, но след големите забавления неизбежно следва махмурлук”, добави финансистът. 

Към момента няма сигнали инвеститорите да се тревожат значително от възможността за ускоряване на инфлацията в САЩ. „Периоди на дефлация са предшествани от балони при активите”, отбеляза Дръкенмилър, като посочи, че гуверньорът на Фед Джером Пауъл “надува пазара, като увеличава едновременно не един, а два риска - от инфлация и дефлация". Според известния инвеститор шансовете за достигане на целта за инфлацията от 2% “са се изпарили заради действията на Фед”. 

Американските акции са обект на разпродажба през последните три сесии, като книжата на технологичните компании, които задвижиха историческото рали през последните пет месеца, са сред най-силно засегнатите. В началото на сесията в сряда индексът Nasdaq 100 беше на 11% под рекордно високото ниво, което достигна миналата седмица. През юни Дръкенмилър заяви, че е “доста предпазлив” по време на тазгодишното рали, тъй като смята, че правителствените стимули няма да са достатъчни, за да преодолеят икономическия спад от пандемията.

Шестте най-големи технологични компании в света по пазарна капитализация изтриха общо над 1 трлн. долара от стойността си. Apple, която достигна пазарна капитализация от 2 трлн. долара на 19 август, поевтиня с около 325 млрд. долара оттогава. Microsoft - с 219 млрд. долара, Amazon - със 191 млрд. долара, Alphabet, компанията майка на Google - със 135 млрд. долара, а Tesla, която само в рамките на вчерашната сесия се обезцени с 21%, вече струва със 109 млрд. долара по-малко спрямо три дни по-рано. На опашката на губещите е и Facebook с обезценка от 89 млрд. долара.

„Мислейки за загубата на пазарната капитализация на Apple през последните 3 дни, тя е около 325 млрд. долара. Но за да си представим истинския мащаб на загубата, тя е 1.5 пъти оценката на компанията Salesforces и се равнява на прогнозните приходи на Apple за следващата календарна година“, коментира Джаред Вайсфелд от Jefferies пред CNBC.

Коментари: 0