Бългapcĸитe cтyдeнти в чужбина нaмaлявaт c вcяĸa изминaлa гoдинa

Тенденцията има няколко обяснения според МОН

Бългapcĸитe cтyдeнти в чужбина нaмaлявaт c вcяĸa изминaлa гoдинa

Снимка: Unsplash

5106 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Бългapcĸитe cтyдeнти, които искат да учат в чужбина, нaмaлявaт c вcяĸa изминaлa гoдинa. Това сочат данните на Националния център за информация и документация на Министерството на образованието и науката (МОН), който заверява все по-малко български дипломи за следване зад граница.

1536 души от завършилите училище през изминалата учебна година са получили печат Apostille, удостоверяващ истинността на дипломата им за средно образование. Легализирани са общо 2652 документа заедно с такива на завършили от предходни випуски.

За сравнение, през 2020 г. са заверени преведените дипломи на 2210 абитуриенти. С тези на дипломирали се по-рано техният брой се увеличава до общо 3678. През 2019 г. са легализирани 2823 документа на дипломирали се в същата година, а заедно с предишните – 4683.

Според МОН тенденцията за плавно намаляване на желаещите да следват в чужбина се дължи както на по-малките випуски, които завършват средно образование, така и на излизането на Великобритания от ЕС. Пандемията от COVID-19 също оказва влияние. 

През тази година най-много желаещи има да учат в Германия, Гърция и Италия, докато през миналата 2020 г. в топ три на мястото средиземноморската страна е Великобритания. 

Подкрепи Economic.bg