България е в топ 10 в ЕС по неработещи трудоспособни хора

Италия заема челната позиция по този показател, според данните на Eurostat

България е в топ 10 в ЕС по неработещи трудоспособни хора

Снимка: Красимир Свраков

4055 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

България е в топ 10 на държавите от Европейския съюз по дял на хората в трудоспособна възраст (15-64 години), които обаче не работят. Данните на европейската статистическа служба Eurostat показват, че през 2020 г. 27.8% от трудоспособното население на България е било извън пазара на труда, което нарежда страната на десето място по този показател. За една година делът нараства с 1 процентен пункт.

Средното за ЕС ниво е 27.1% през 2020 г. и 26.6% през 2019 г.

Лидер по този показател е Италия, където 35.9% от населението през миналата година са били извън работната сила. През 2019 г. този дял е 34.3%.

Следват Хърватия и Гърция, а топ 10 се допълва от Белгия, Румъния, Франция, Полша, Ирландия и Испания.

Най-нисък е делът на населението извън работната сила в Швеция, както и в Нидерландия, Естония и Германия.

Преди пандемията този дял е намалявал постоянно – през 2002 г. е бил 32.3%, а през 2019 г. се е свил до 26.6%. Коронавирусът обаче обръща тенденцията, констатира европейската статистическа служба

Хора извън работната сила са тези, които не са нито заети, нито безработни, не са на разположение или не търсят работа по различни причини – например, защото учат, грижат се за член на семейството, пенсионирани са поради заболяване или увреждане и т.н.

Извън работната сила преобладаващо остават повече жени, отколкото мъже. Делът на жените е постоянно по-висок от този на мъжете, откакто се води статистика.

Подкрепи Economic.bg