Как ЕС може да заобиколи ветото на Унгария и Полша

Идеите са няколко, но някои от тях биха предизвикали политически скандал

Как ЕС може да заобиколи ветото на Унгария и Полша

Снимка: БТА

Няколко предложения се оформиха като алтернатива на отслабване на договорения между германското европредседателство и Европейския парламент механизъм за спиране на евросредства за правителства, погазващи върховенството на закона.

Бюджет на ЕС

В нито един от тях обаче не присъства възможността европейските институции и мнозинството от държавите членки в ЕС да се откажат от условието да има върховенство на закона за достъп до парите от Блока, обяснява в свой анализ EUObserver.

Най-нереалното от тях изглежда идеята Европейската комисия да изготви декларация, че механизмът няма да е насочен към конкретни държави и да отговори на исканията на Унгария и Полша като де факто им позволи да налагат вето върху всяко едно дело срещу корупция или нарушаване на принципа на правовата държава.

Също толкова безперспективно изглежда да се прекрати процедурата срещу двете страни за замразяване правата им на гласуване на решенията в ЕС заради посегателство върху независимостта на правораздаването, медиите и гражданския сектор. Идеята идва от трупащото се недоволство, че тази форма на натиск засега не носи никакъв резултат в Унгария и Полша, но това би бил огромен политически скандал.

Друго предложение, дошло от група евродепутати, е да се раздели бюджетът на ЕС от пакета за възстановяване от пандемията, който да продължи като междуправителствен договор на 25 страни (без Унгария и Полша), т.е. да се извади от полето на законите и договорите на ЕС.

Близка по смисъл е инициативата, споменавана вече от няколко места - за помощния фонд да се използва процедурата за засилено сътрудничество, но управлението на фонда да става от Еврокомисията. Тя също означава, че Будапеща и Варшава няма да участват във фонда и няма да получат средства от него. Именно за подобна опция намекна миналата седмица съветникът на френския президент Еманюел Макрон.

Възможността предвижда девет или повече държави да продължат чрез засилено сътрудничество в рамките на духа на ЕС като цяло. Пример за подобно засилено сътрудничество например е еврото. Подобно на еврозоната, фондът ще бъде отворен за Унгария и Полша да се присъединят, след като изцяло приемат и изпълнят условията за това.

Според EUObserver засиленото сътрудничество е единственият път напред за 25-те държавни глави, в случай, че Унгария и Полша продължат да държат за заложници своите колеги и откровено да действат срещу общия на ЕС интерес.

Коментари: 0