Как ще се влиза в Гърция това лято

Сезонът започва от средата на май, а правилата вече са изготвени

Как ще се влиза в Гърция това лято

Снимка: Pixabay

16967 ~ 1 мин. четене

Чужденци, които са ваксинирани срещу COVID-19 или представят тестове, доказващи наличие на антитела или на отсъствие на коронавируса, могат да пътуват до Гърция това лято. Страната е готова да се отвори за летния сезон от 14 май, обяви министърът на туризма Хари Теохарис, цитиран от гръцката медиа Kathimerini.

Ние сме повече от оптимисти, готови сме. Туристите ще бъдат добре дошли, ако преди пътуване или са ваксинирани, или имат антитела, или са с отрицателен COVID тест“, каза министърът, отбелязвайки, че дотогава ограниченията ще бъдат премахнати постепенно.

Всъщност от началото на април създадените здравни протоколи за туризъм ще бъдат тествани с Европейския съюз и други страни, които имат разширени програми за ваксинация.

Всички туристи ще бъдат подложени и на произволно тестване, допълни Теохарис. Разликата с миналата година е, че с бързите тестове изолирането на всички положителни случаи ще бъде направено незабавно, без да се изчакват 24 часа за резултат от PCR тест.

Всички направени медицински разходи ще се поемат от държавата, обяви още Теохарис, а всички ограничения, ако се наложи въвеждането на такива, ще важат за туристите, които важат и за всички граждани в Гърция.

Туризмът представлява около една пета от гръцката икономика и наема всеки пети работник, но пристигащите се сринаха миналата година заради пандемията.

Министърът каза, че властите ще дадат приоритет на ваксинацията на хора, работещи в сектора на хотелиерството, след като най-уязвимите групи бъдат имунизирани, и ще тестват „често“ служителите си.

В последната седмица Гърция наложи локдаун в няколко части на страната, включително в столицата, за да спре разпространението на пандемията след скок на новите COVID случаи, оказал натиск върху здравната система.

Коментари: 0