СУ обмисля отпадане на кандидатстудентските изпити

Това обаче няма да важи за няколко специалности, сред които „Медицина” и „Фармация”

СУ обмисля отпадане на кандидатстудентските изпити

Снимка: Economic.bg/Архив

15235 ~ 1 мин. четене

Обсъждаме за повечето специалности в Софийския университет тази година да няма конкурсен изпит, а приемът да става само с оценките от държавните зрелостни изпити, заяви ректорът на най-старото висше учебно заведение проф. дфн Анастас Герджиков в интервю за БГНЕС.

„Не е никакъв проблем в повечето от тези специалности да няма конкурсен изпит и да приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити. Това не е възможно само в няколко случаи. Ще трябва да се проведат изпитите по химия и биология за специалностите „Медицина” и „Фармация”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата специалност, също ще трябва да се проведе”, заяви проф. Герджиков.

Припомняме, че в средата на март министърът на образованието Красимир Вълчев разкри, че отпадат предварителните изпити в университетите в цялата страна.

Проф. Герджиков допълни, че повечето специалности в Софийския университет ще завършат настоящия семестър дистанционно. Деканите на няколко факултета обаче са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентите, тъй като в определени специалности има необходимост от лабораторни упражнения. В тези случаи е възможно семестърът да бъде удължен. Засега срокът на неприсъствените занимания на студентите е удължен до 25 май.

Както и да се развие ситуацията около епидемията от коронавирус, според проф. Герджиков няма вероятност за обявяване на нулева академична година.

Коментари: 0