Защо не включват Tesla в индекса S&P 500?

Случилото се не означава, че Tesla няма шансове да стане част от списъка с проспериращи американски компании съвсем скоро

Защо не включват Tesla в индекса S&P 500?

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американският производител на електрически автомобили Tesla не беше включен в индекса S&P 500, което наруши възходящата тенденция при цените на акциите му. Оптимизмът на инвеститорите превърна компанията в най-рисковата инвестиция на капиталовия пазар, заради това част от анализаторите очакваха подобен развой на събитията, пише The Wall Street Journal

S&P Dow Jones Indices избра търговецът Etsy, технологичната компания Teradyne и фармацевтичната Catalent да бъдат добавени към тримесечното му ребалансиране. Tesla беше увеличила значително пазарната си капитализация, частично заради очакванията да стане част от S&P 500, но това не се случи.

Акциите на производителя на електромобили поевтиняха с 21% във вторник - най-голямото дневно понижение на цената им в историята. Въпреки това книжата на компанията станаха четири пъти по-скъпи през тази година, като на пазарите Tesla се оценява на 308 млрд. долара.  

Съобщението е разочароващо за инвеститорите, които залагаха агресивно на перспективата компанията да бъде добавена към индекса. След като Tesla обяви отчета си за последното тримесечие и заяви, че планира сплит на акциите си, много инвеститори заложиха на възможността книжата ѝ допълнително да поскъпнат. Изглежда Tesla отговаря на изискванията за присъединяване към индекса, имайки се предвид последния ѝ отчет. За да станат част от показателя, компаниите трябва да обявят печалби четири последователни тримесечия, включително за последното. 

Не само математическата формула обаче е определяща за това кое дружество да влезе или да напусне S&P 500. Методологията за избор на акции, които да са част от индекса, започва с основни критерии, но съставът на индекса се дължи и на преценка на комисия, която може да преразгледа политиките си за избор на компания и да направи изключения в рамките на процеса. 

Акциите на компаниите, които влизат в индекса, обикновено поскъпват в периода, в който се присъединяват, което потенциално може да доведе от последваща вълна от покупки. Анализатори отбелязват няколко фактора, които може да са довели до преценката Tesla да не бъде включена в индекса, като например метриките за рентабилността и продажбите на регулаторни кредити на други автомобилни производители.

Tesla натрупа над един милиард долара от регулаторни кредити през последните четири тримесечия, показват данните. Това е повече от двойно на печалбата ѝ за периода. “Качеството на печалбата може да е от ключово значение за комисията”, споделя Стефани Хил от Mellon. Според нея положителната рентабилност на Tesla често е задвижвана от продажбата на регулаторни кредити на други автомобилни производители, които имат нужда от тях, за да постигнат стандартите за емисиите. 

Хил посочва, че волатилността при цените на акциите на Tesla, заедно с устойчивостта при възвращаемостта на компанията, също може да са изиграли роля. През последното тримесечие Tesla отчете 428 млн. долара приходи от продажба на емисионни кредити заедно с нетни приходи от 104 млн. долара.

В крайна сметка обаче случилото се не означава, че Tesla няма да се присъедини към S&P 500 в краткосрочен план. Говорител на S&P Dow Jones Indices по-рано заяви пред The Wall Street Journal, че 8-членната комисия може да реши да включи нова компания по всяко време, дори в периода извън тримесечното ребалансиране. И все пак ходът подчертава колко необичайно и противоречиво е било поскъпването на акциите на производителя на електрически автомобили. 

Tesla би била най-голямата компания, която някога се е присъединявала към S&P 500. Към петък дружеството струваше над девет пъти повече от общата капитализация на последните три компании, които се присъединиха в индекса, сочат данни на FactSet. Само в популярното приложение за търговия Robinhood броят на потребителите, които притежават акции в Tesla, отчита над двукратен ръст до 560 хиляди от края на април до началото на август по данни на Robintracks.net.

Коментари: 0