И Deutsche Bank обяви бойкот на нефтогазовата индустрия

Най-голямата германска финансова институция последва неотдавнашното решение на пет големи американски банки

Снимка: Pixabay

В рамките на обновената си политика водещата германска банка Deutsche Bank AG реши да прекрати финансирането на нефтогазови проекти в Арктика и добивите от нефтоносни пясъци. Това става ясно от пресрелийз, разпространен от най-голямата търговска банка в Германия и една от най-големите в Европа. Deutsche Bank вече няма да финансира и добивите на нефт и газ от шисти, при които се използва технологията фракинг, заради увеличаващия се дефицит на водни ресурси, става ясно още от съобщението.

Освен това финансовата институция възнамерява да прекрати от 2025 г. и финансирането на операции във въгледобивната промишленост.

„Нашата нова политика в областта на добива на въглеводороди създава строги рамки за дейността ни в нефтогазовия сектор и въгледобивната промишленост“, коментира изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг. Според него тази „нова политика“ на банката ще подпомогне ЕС в постигането на целта му за „климатична неутралност“ до 2050 г.“.

В новата политика на Deutsche Bank е заложено и преразглеждане на отношенията й с топлоелектрическите централи, които за добива на електричество използват над 50% въглища. Банката планира вече да финансира само такива компании, които представят подробно разработени планове за диверсификация на източниците на енергия.

Припомняме, че процес на отказ от финансиране на добивите на нефт, природен газ и въглища вече тече и в Северна Америка. Както вече писа Economic.bg по информация от Wall Street Journal, под натиска на екологични организации най-големите американски банки обявиха, че ще бойкотират кредитирането на нефтогазовата индустрия, с което поставят на риск милиони работни места. Citibank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Wells Fargo започнаха паралелно да предприемат действия, с които да ограничат ликвидността и капитала на енергийния сектор на Америка.

„Тези принципни конкуренти изведнъж заедно решиха да прекратят предоставянето на кредити за сондирането в Арктика и за добива на въглища“, писа преди десетина дни Wall Street Journal. Авторитетното издание припомни и че най-голямата в света инвестиционна компания BlackRock обяви още през януари, че повече няма да инвестира в компании, които получават над 25% от приходите си от добива на въглища.

Според финансови аналитици предстои подобен банков съюз срещу кредитирането на нефтогазовата и въгледобивната индустрия да се сформира и в Азия не по-късно от 2022 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Дойче банк | финансиране на нефтодобив | нефтодобив | кредитиране на нефтодобив

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини